Ad1

Tuesday, January 17, 2023

Mpboard 12th Commerce important Questions 2023 | 18 most important MCQs.

Mpboard 12th Commerce important Questions 2023 | 18 most important MCQs with Answer|Chapter 1 Accounting for Partnership.

  

12th Accountancy important questions
Accountancy important questions


 Choose the correct answer:


1. Maximum number of members in a partnership firm is:
(a) 50
(b) 15
(c) 10
(d) None of these.
Answer: (a) 50

2. In the absence of partnership deed interest on loan will be: 
(a) 10% p.a. (b) 6%. (c) 6% p.a. (d) 10%.
Answer: (c) 6% P. a.


3. In the absence of partnership deed profit is divided in:
(a) Capital ratio   (b) Equally
(c) Liability ratio.   (d) None of these.
Answer: (b)Equally


4. Liabilities of partners is: 
(a) Limited                              (b) Unlimited
(c) Limited up to capital.       (d) None of these.
Answer:(b) Unlimited


5. Partnership deed means:
(a) Rules of purchase and sale in business (b) Rules and conditions of partnership business
(c) Rules of dissolution of partnership 
(d) None of these.
Answer: (b) Rules and conditions of partnership business


6. The balance of current account of the partner will always have: 
(a) Debit balance       (b) Credit balance
(c) Either of the two  (d) None of these.
Answer: (c) Either of the two


7. Preparation of Partnership deed is:
(a) Compulsory.             (b) Voluntary
(c) Partly compulsory.  (d) Not necessary. 
Answer: (b) Voluntary


8. When the new partner brings premium (goodwill) in cash, it is transferred to:
(a) New partner's capital A/c 
(c) New partner's current A/c 
(b) Premium A/c 
(d) Bank A/c.
Answer: (b) Premium


9. Interest on drawings is:
(a) Firm's loss.         (b) Partner's income
(c) Firm's income.   (d) None of these.
Answer: (c) Firm's income.


10. On the admission of partnership the profit on revaluation A/c should be en-ter:
(a) In the capital account of all partners 
(b) In the capital account of new partners
(c) In the old partners capital account 
(d) In account.
Answer: (b) In the capital account of new partners


11. On dissolution of firm, the balance of partner's Loan A/c is transferred to:
(a) Realization A/c
(b) Partner's Capital A/c 
(c) Partner's current A/c 
(d) None of these.
Answer: (d) None of these.


12 Profit on revaluation is distributed in:
(a) Sacrificing ratio
(b) Equally
(c) Gaining ratio
(d) Old profit-sharing ratio.
Answer: (d) Old profit-sharing ratio.

13. New Ratio - Old Ratio:
(a) Sacrificing ratio  (b) Equal ratio
(c) Gaining ratio.      (d) None of these.
Answer: (c) Gaining ratio.     


14. A partnership deed is prepared:
(a) Compulsory (c) Partly compulsory
(b) Optional         (d) Unnecessary.
Answer: (b) Optional


15. Undistributed profit and reserves are transferred to:
(a) Cash A/c.    
(b) Bank A/c
(c) Partner capital A/c
(d) Profit and loss A/c.
Answer: (c) Partner capital A/c


16. Excess of actual profit over normal profit is called: 
(a) Average profit
(b) Normal profit
(c) Abnormal profit
(d) Super profit.
Answer: (d) Super profit.


17. The essential element of partnership is :
(a) To share loss
(b) To share loss & profit 
(d) To share the assets.
(c) To share profit 
Answer: (b) To share loss & profit 


18. Goodwill is :
(a) A floating assets
(b) Fixed assets
(c) A tangible assets
(d) A fictitious assets/Intangible Asset
Answer: (d) A fictitious assets/ Intangible Asset


No comments:

Post a Comment

Most Important Questions Class 12th Business Studies Chapter wise.

Most Important Questions Class 12th Business Studies Chapter wise. Most important questions for 12th Board Exams 2024 - 25. Subject: Busines...